Jan Cremer

Jan Cremer was er als kunstenaar vroeg bij: al op veertienjarige leeftijd maakte hij zijn eerste kunstwerken. Een eigen stijl had hij in deze periode nog niet. Hij keek naar het werk andere kunstenaars en nam daar elementen van over. In 1955 ontdekte hij Karel Appel en ontwikkelde aan de hand van het werk van deze kunstenaar het zogenaamde ‘peinture barbarisme’, een woeste schilderstijl waarin de kleur rood de overhand heeft. In de jaren zestig verhuisde hij naar New York. Daar wendde Cremer zich af van de Europese abstracte schilderkunst en richtte meer tot de Amerikaanse pop-kunstenaars. Zijn werk werd minder expressief, maar zijn Nederlandse roots vergat hij niet. Het Hollandse landschap vormde het hoofdthema van zijn schilderijen, wat hij op clichématige wijze verbeeldde: koeien en tulpenvelden.

Naast schilder is Cremer auteur. In 1965 stopte hij nagenoeg met schilderen om zich geheel op het schrijverschap te kunnen storten. Zijn bekendste boek is waarschijnlijk Ik, Jan Cremer uit 1964. Twintig jaar later pakte hij zijn beroep van beeldend kunstenaar weer op. Ook nu staat het landschap centraal, maar wordt het veel minder idyllisch verbeeld. Zijn penseelvoering wordt weer woester en naast het Nederlandse landschap is er nu ook ruimte voor exotische landschappen, die hij heeft gezien tijdens de vele reizen die hij in de loop van de jaren heeft gemaakt.

Hoewel het gehele Hollandse landschap met zijn koeien en bollenvelden in het werk van Jan Cremer wordt verbeeld, heeft de tulp een speciale plaats in zijn oeuvre. Naast dat hij vindt dat de bloemen het landschap opvrolijken, staat de hartvormige kelk van voor hem symbool voor gevoel. In de jaren zestig schilderde hij veel tulpenvelden, eind jaren tachtig en in de jaren negentig verschenen er meer werken waar één tulp op was verbeeld. De wijze waarop Cremer de bloemen afbeeldt, is een afspiegeling van hoe hij de samenleving ziet en hoe de samenleving naar de ander kijkt: individualisme voert steeds meer de boventoon.

Te leen of te koop

The Amsterdam-New York set or the end of the far west
€ 825,00 /
€ 10,00
Zonder titel
€ 650,00 /
€ 10,00
Harten (geel)
€ 1.350,00 /
€ 10,00
Harten (rood-rose)
€ 1.350,00 /
€ 10,00

Momenteel niet beschikbaar werk

Red Mountain Red '98
€ 800,00 /
€ 10,00
Toscane III
€ 1.525,00 /
€ 10,00
Toscane I
€ 1.525,00 /
€ 10,00
Zonder titel
€ 850,00 /
€ 10,00
Kunstuitleen Online created by Trilobiet