BOROTOVRob Hornstra is een sociaal geëngageerd fotograaf. Na zijn studie Sociaal Juridische Dienstverlening (1998) aan de Hogeschool van Utrecht werkte hij enige tijd bij de reclassering. Daarna ging hij naar de Hogeschool voor de kunsten waar hij in 2004 cum laude afstudeerde in de richting fotografische vormgeving. In dat jaar won hij ook de Photo Academy Award . Hij maakte reportages gedurende lange reizen naar Oost Europa, Rusland en IJsland. Hij portretteert het alledaagse leven van de mensen op een sobere wijze zonder enige romantiek. Hij vertelt verhalen in de vorm van documentaires. Hij probeert met zijn foto’s vragen over de maatschappij waarin wij leven op te roepen. Het is zijn uitdaging om mensen bewust te maken van hun ideeën en vooroordelen. In zijn documentaires combineert hij portretten met interieurs en landschappen. Zijn doel is dat het beeld tijdloos wordt en staat als een voorbeeld voor een groter geheel, waarbij de kijker wordt gedwongen om zijn eigen interpretatie van het beeld te maken. Hij is ervan overtuigd dat dit meer effect heeft dan beelden die alle antwoorden in zich hebben.

Luisteren
Fonetisch lezen

Woordenboek - Gedetailleerd woordenboek weergeven
Rob Hornstra gaf drie fotoboeken uit. Naast zijn vrije werk doet hij foto-opdrachten voor kranten en tijdschriften. In 2006 richtte hij FOTODOK op, een internationale tentoonstellingsplek voor documentaire fotografie in Utrecht.
In 2009 startte hij samen met schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen The Sochi Project, een vijf jaar durend project om de veranderingen te documenteren in de regio rond de Olympische stad Sotsji (Rusland). Een wereld vol verschillende realiteiten binnen een bijzonder, klein geografisch gebied. Het is het eerste journalistieke project in Nederland dat grotendeels wordt gefinancierd door private investeerders.

Foto's van Rob Hornstra verschijnen met grote regelmaat in de grote landelijke kranten en weekbladen. Zijn vrije werk is geëxposeerd in binnen- en buitenland. Onlangs werd hij voorgedragen voor de prestigieuze Joop Swart Masterclass en won hij de GD4Art international competition. In 2010 won hij Canon prijs. Rob Hornstra maakte onder de titel On the other side of the mountain een krant van 64 pagina’s. Een speciale krant waarvan je, als je de 16 vellen papier waaruit het product bestaat uit elkaar haalt, ze naast elkaar kunt ophangen. Met twee exemplaren kun je beide zijden van het papier tonen en heb je een complete doe-het-zelf-tentoonstelling.

Te leen of te koop

Aleksander Zelekson, Nizhny Novgorod (uit de serie RUSSIA)
€ 9,75/maand
Postcard 'Hotel Abkhazia', Tblisi (uit de serie GEORGIA)
€ 9,75/maand
Yekaterina's Altar, Tblisi (uit de serie GEORGIA)
€ 9,75/maand
Former cafe Mars, Sukhumi (uit de serie ABKHAZIA)
€ 9,75/maand

Momenteel niet beschikbaar werk

Petrol Station, Flateyri (uit de serie ICELAND)
€ 9,75/maand
Kunstuitleen Online created by Trilobiet