Marc Ruygrok
Sinds het begin van de jaren tachtig zijn letters, woorden en korte zinnen het ‘materiaal’ waarmee beeldend kunstenaar Marc Ruygrok zijn werken opbouwt. Kenmerkend in deze beeldtaal is zijn voorkeur voor elementaire geometrische vormen: cirkels, vierkanten, bollen en kubussen. Sinds meer dan twintig jaar tekent, bouwt en fotografeert Ruygrok deze beelden, die inmiddels letterlijk en figuurlijk een eigen vocabulaire vormen. De laatste vijftien jaar ligt de nadruk meer op monumentaal ruimtelijk werk, specifiek gemaakt voor bepaalde plekken, en bestaat vaak uit letters die zinsneden of woorden vormen. Behalve de visuele kwaliteiten van deze grote werken, roepen de woorden direct associaties op. Bovendien zijn deze ruimtelijke taalbeelden sterk verbonden met de plek waar ze geplaatst zijn, doordat ze in hun raadselachtigheid een diepere betekenis onthullen of mogelijk maken.
In 2003 is het boek Waar is hier, een monografie over het werk van Ruygrok, uitgekomen. Uiteenlopende aspecten van Ruygroks werk komen aan de orde: inspiratiebronnen, kunsthistorische verbindingen, de link naar meubelkunst en architectuur, zijn werkwijze, etc. Verder onderzoekt het boek het werk van Ruygrok aan de hand van de drie invalshoeken die het terrein vormen waarop hij werkzaam is: de taal, het beeld en de plek.
In 1985 won Marc Ruygrok de Prix de Rome (basisprijs beeldhouwkunst). De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor jonge kunstenaars en architecten (tot 35 jaar) in Nederland. De prijs werd in 1808 op gericht door koning Lodewijk Napoleon. Missie van de Prix de Rome is het traceren van talent en signaleren van trends in de beeldende kunst en architectuur, in een internationale context.
Het ruimtelijk werk van Ruygrok is op veel plaatsen in Nederland te vinden.