Jan Banning
De Utrechtse fotograaf Jan Banning verkent en visualiseert thema’s als sociale ongelijkheid, machtsstructuren en de menselijke impact van politieke, historische en juridische systemen. Hij combineert zijn academische achtergrond in geschiedenis met fotografie om series te maken die zowel documentair als conceptueel van aard zijn.
Belangrijke thema’s in zijn werk zijn onder meer de erfenis van kolonialisme, de gevolgen van oorlog, en de dynamiek van strafrecht en bureaucratie. Ook maakte hij een serie over het communisme: Red Utopia. Sinds de val van de Berlijnse Muur en de ineenstorting van de Sovjet-Unie lijkt het communisme iets van een ver verleden. Jan Banning ging in vijf landen waar de geest van Karl Marx nog steeds rondwaart, op zoek. In steden en dorpen in India, Italië, Nepal, Portugal en Rusland dook hij in de vaak wat knullige interieurs van Communistische partijkantoren, compleet met vlaggen en portretten van Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao en Gramsci. Zo belandde hij dus ook in Taverna, waar hij de foto Kantoor van de Partitio della Rifondazione Comunista maakte.
Jan Banning’s werk wordt regelmatig gepubliceerd in kranten en tijdschriften en is te vinden in de collecties van diverse musea zoals het Rijksmuseum, het Centraal Museum en Museum De Fundatie.