Peter Bastiaanssen


De beelden en schilderijen van Peter Bastiaanssen (1957) maken in eerste instantie een vrolijk indruk met hun felle kleurgebruik en gezellige interieurtjes. De boodschap die de kunstenaar met dit beeld wil overbrengen, is minder optimistisch. Volgens hem is de mens een beetje het kneusje van het bestaan. We zijn geen dier, maar ook geen god, we weten niet waar we vandaan komen of waar we uiteindelijk naartoe zullen gaan. Uit onmacht gebruikt de mens zijn fantasie (Bastiaanssen noemt dit ook wel liegen). Iemand verzint een verhaal dat door anderen wordt overgenomen en kan uitgroeien tot een cultuur of een religie. Men blijft in de leugens geloven, omdat zonder hun hele wereld zal instorten. Ook de kunstwerken van Bastiaanssen zitten vol met deze leugens. Wie voorbij de vrolijke kleuren kijkt, ziet dat vormen niet kloppen. Een in zijn kunstwerken veel voorkomend figuur is een zwarte hond. Maar ook met symbolen zoals decoratieve wandversieringen, bloemetjes in een vaas en koffiekopjes op tafel neemt hij de hedendaagse burgercultuur op de hak.

Om de (kunst)wereld te redden, zet de kunstenaar onder de naam Bastiaanssen International Rescue internationaal kunstprojecten op. Voorbeelden hiervan zijn Art is a Dog, waarbinnen de kunstenaar zich richt tegen dogma’s en communicatiesystemen binnen de westerse maatschappij, de kunstwereld in het bijzonder. Bastiaanssen zet vraagtekens bij kunst waar men eindeloos over moet nadenken zonder dat zich een beeld vormt. Yapping Modern Art is een onderzoek naar fundamenten waarop de hedendaagse kunstwereld is gebouwd. Hij schildert meesterwerken na met toevoeging van de voor hem zo kenmerkende zwarte hondjes.

Het werk van Peter Bastiaanssen is onder andere te bezichtigen in het Groninger Museum en het Museum for Contemporary Art in Sydney. Bastiaanssen woont en werkt in Rotterdam.

Momenteel niet beschikbaar werk

Houten vis
€ 350,00 /
€ 11,00
Kunstuitleen Online created by Trilobiet