Hans van Bentem
In eerste instantie begint Hans van Bentem (1965) na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met het maken van schilderijen. Als student maakt hij al enorme wandschilderingen voor coffeeshops. Zijn inspiratie haalt hij uit de punk en keert hij zich met zijn kunst tegen de maatschappij. Vanaf 1990 wordt hij actief als beeldhouwer en gaat hij ook gebruik maken van andere materialen, zoals kristal, hout, porselein, keramiek en brons. Het liefst maakt hij sculpturen op groot formaat voor in de open lucht. Openbare plaatsen hebben de voorkeur, omdat Van Bentem mensen wil raken en aan wil zetten tot het geven van een reactie. Het maakt voor hem niet uit wát de beschouwer vindt, áls ze maar wat vinden. Daarnaast wil hij het idee dat kunst verbonden moet zijn aan een logisch verhaal aan de kaak stellen.
Van Bentem werkt in veel verschillende stijlen. Hij put voor inspiratie uit de kunstgeschiedenis, stripverhalen en de hedendaagse beeldcultuur. Het is hierdoor lastig zijn werk ergens bij in te delen. Zelf noemt Van Bentem zijn stijl artoonisme, afkomstig van de Rotterdamse gelegenheidsformatie de Artoonisten. In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwierpen de vier leden van de Artoonisten ter ere van de negentigste verjaardag van de tekenaar Marten Toonder (1912-2005) (bekend van de strips over Olivier B. Bommel) in 2002 een zes meter hoog beeld met zijn bekendste stripfiguren. Van Bentem was één van deze kunstenaars. De Artoonisten worden geïnspireerd door cartoons en producten van de massamedia, zoals reclame en verpakkingen. Het werk van Van Bentem is te herkennen door zijn gewaagde kleurgebruik, decoratieve elementen en de verwijzingen naar subculturen.
Naast de maker van openbare sculpturen die in verschillende steden te vinden zijn, is Van Bentem een vermaard glaskunstenaar. Voor deze kunstwerken werkt hij onder andere samen met glasblazers uit Tsjechië en Chinese ambachtslieden.