Gerard van Rooy
De graficus Gerard van Rooy (1939-2006)woonde en werkte zijn leven lang in Utrecht. In de jaren zestig wordt Gerard van Rooy opgenomen in het Utrechts Grafisch Gezelschap De Luis en gaat er een prominente rol in spelen. Met De Luis heeft hij gedurende vijftien jaar veel tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Van Rooy is van 1968-1972 leraar Grafische Vakken op de Utrechtse academie Artibus. Vanaf midden jaren zeventig exposeert Gerard van Rooy zijn werk steeds vaker alleen, of samen met een voor deze gelegenheid door hem uitgekozen collega-kunstenaar.
Tussen eind jaren tachtig en midden jaren negentig maakt hij een keramische uitstap.
Van Rooy wordt alom geroemd om zijn hoge technische perfectie. Veelal combineert hij verschillende technieken op één plaat. De laatste dertig jaar van zijn leven hanteert hij vooral een ingetogen en poëtische stijl. De voorwerpen op deze prenten zijn eenvoudig: een schelp, een dood dier, een borstel, een touw, een veer, speelgoed. De objecten krijgen op de prenten een vaak abstracte betekenis. Van Rooy spreekt over "een afspiegeling van mijn innerlijke wereld".
In 2007 verschijnt de prachtige monografie Gerard van Rooy, etser met daarin een uitgebreide oeuvrecatalogus. Het Centraal Museum organiseerde naar aanleiding hiervan een overzichtsexpositie.
Het grafische oeuvre van Van Rooy bestaat uit meer dan 300 prenten. Daarnaast zijn er naar schatting tweehonderd keramische werken, die mede door Van Rooy zijn gemaakt in coproductie met kunstenaar Gert de Rijk. Werk van Gerard de Rooy is opgenomen in de collectie van het Centraal Museum.