Jan Ros
Alsof je zo kunt instappen en wegrijden. Koplampen aan, riem om, remmen los en hup de snelweg op. Linkerbaan en gaan! Wat een snelheid spreekt er uit het schilderwerk van Jan Ros (1961). Je zou bijna zweren dat de afgebeelde auto’s lijken te bewegen, maar je kijkt toch echt naar een twee-dimensioneel doek. Dat is de kracht van de kunst van Jan Ros.
Niet alleen auto’s, maar ook flatgebouwen, villa's, interieurs, kantoorclusters en snelwegen zijn regelmatig terugkerende motieven in het werk van Ros. Met zijn dynamische, bijna-fotografische manier van schilderen legt hij de hectiek van het hedendaagse stedelijke landschap eventjes stil.
Normaal gesproken zitten we middenin deze chaos, maar bij het zien van het werk van Ros krijgen we de kans alles eens vanaf een afstandje te aanschouwen. Voor een moment zijn we in de gelegenheid ons te onttrekken aan het tollende tempo van de alledag, om vervolgens weer net zo hard door te razen.
Jan Ros volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht, om vervolgens nog een aantal jaar door te studeren aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Het werk van Ros maakte deel uit van exposities in binnen- en buitenland, bijvoorbeeld in het Mondriaanhuis.