Jackie Sleper
Beeldend kunstenaar Jackie Sleper, geboren in Amsterdam aan de Leidsekade, timmert al enige decennia flink aan de weg. Na een opleiding aan de Land- en Tuinbouwschool studeerde zij aan de Academie voor Beeldende Kunst in Utrecht. Op de Land- en Tuinbouwschool leerde ze over de kwetsbaarheid van het leven, de natuur en over het belang van samenwerking om een doel te bereiken. In haar werk spelen onderwerpen als dieren, vogels, insecten en planten nog steeds een grote rol.
Ze maakt fotoschilderijen, collages, sculpturen van klei, porselein, kunsthars en hout, en fotografeert. Behalve uit haar omgeving, haalt ze inspiratie uit haar vele reizen naar landen als China, Mexico en India. Ze dompelt zich onder in de verschillende culturen om zo het land, de mensen en de dieren te leren kennen, en te ontdekken wat er leeft. Ze exposeerde in binnen- en buitenland, won tijdens de Biennale in Florence een eerste prijs in de categorie Sculptures and Installations, voor haar hele oeuvre, en heeft inmiddels een aantal boeken op haar naam staan.
In oktober 2017 verscheen bij Lecturis het boek Isola (Eiland) dat onder meer een overzicht bevat van de kleurrijke collages die zij maakte in haar atelier in Isola, een dorp hoog in de bergen van de Franse Alpes-Maritimes. De Isola-collages zijn te beschouwen als Jackies dagboeken, ze vertellen over haar leven, ideeën en reizen. De werken, gemaakt over een periode van twintig jaar, ogen op het eerste gezicht onschuldig door hun humor, de felle kleuren, prachtige bloemen en aandoenlijke dieren. Maar als je beter kijkt, stuit je op een diepere lading, soms bevindt deze zich aan de oppervlakte, soms is hij in de voorstelling verstopt, pas geopenbaard na een optelsom van alle elementen. Het ogenschijnlijk optimisme kan dan nog wel eens veranderen in schurend ongemak.
De Utrechtse dichter Ingmar Heytze, onder de indruk van Jackies collages, schreef: ‘Alle collages van Jackie Sleper zijn vensters op andere werelden. Ze zijn mooi, kleurrijk, divers en rijk gevuld. Kijksnoep voor wie even genoeg heeft van het grijs boven onze hoofden en het zwart-wit van onze gedachten. Vakantiefoto’s van een reis naar binnen, in de fantasie, waar alles kan en mag. Waar kun je immers meer jezelf zijn dan in jezelf.’