Toon Teeken
De Limburgse kunstenaar Toon Teeken (1944) haalt voor zijn schilderijen, tekeningen en gouaches uit veel dingen inspiratie: foto’s van dansers in vreemde posities, beeltenissen van bekende kunstenaars en musici, maar ook uit taal, letters en tekens. In zijn kunstwerken verbeeldt hij mensen, dieren en stripfiguren. Een speciale plaats is ingeruimd voor het houten poppetje Pinokkio. De lange neus van het figuurtje is een soort handelsmerk van Teeken geworden. Aan de hand van bekende beelden ontwikkelt de kunstenaar nieuwe symbolen en voegt hij aan clichébeelden een nieuwe betekenis toe. Hierbij staat het begrip ordening centraal. Teeken is op zoek naar de verhouding tussen zijn innerlijke belevingswereld en de waarneming van de buitenwereld.
Het recente werk van Teeken wordt gekenmerkt door zijn levendige kleurgebruik en dynamiek. Zijn reizen naar Afrika en Suriname hebben hem nieuwe motieven en composities bezorgd, zoals zwarte mannen, maskers en attributen. Ook verwerkt hij de panoramische horizonlijn van het Afrikaanse landschap en is hij geïnspireerd door het kleurrijke en afwisselende Surinaamse oerwoud. Andere inspiratiebronnen zijn de Italiaanse kunst uit de renaissance en de barok (voor de beeldcompositie) en het gedachtegoed van de Belgische schrijver en kunstenaar Marcel Broodthaers. Het portret van Broodthaers is op verschillende werken van Teeken terug te vinden. Naast schilder- en tekenkunst maakt Teeken al sinds 1969 foto’s, die hij verzamelt in fotoboeken. Hierin worden foto’s gecombineerd met krantenknipsels, handgeschreven teksten en tekeningen.
Het werk van Toon Teeken bevindt zich in de collecties van musea door heel Nederland, waaronder het Rijksmuseum Amsterdam, het Bonnefantenmuseum in Maastricht, Museum Het Valkhof te Nijmegen en het Centraal Museum in Utrecht.