Toon Laurense

Toon Laurense woont aan de rand van ‘s-Hertogenbosch met achter het huis een uitzicht over de polder Het Bossche Broek. Hij is een stadsmens die elk moment kan vertrekken om zijn heil in de natuur te zoeken. Zijn atelier bevindt zich in een grote voormalige levensmiddelenfabriek op een industrieterrein.
Laurense is een schilder die het geheim van de verf eer aan doet. Ieder schilderij dat hij maakt biedt opnieuw inzicht in waartoe de verbeelding met verf in staat is. Hij doet dat in directe wisselwerking met de materie: de mens en de verf. Het gaat erom hoe hij de verf in beweging brengt en wat de verf met hem doet. Het maken van het schilderij is het uitvoeren van een bewegingscompositie, een choreografie, die van tevoren niet vaststaat, die niet is uitgeschreven. Zijn schilderijen komen tot stand. Ze worden niet bedacht. Er is hooguit een voorlopig voornemen dat al verandert als de eerste streek voor de ondergrond op het doek wordt gezet. Er komt altijd iets van verzet in hem op als hij iets doet wat hij denkt al te weten. Hij moet veel weerstand overwinnen en iedere gemakzucht wordt afgestraft. Het is voor Laurense ook een muzikale aangelegenheid. Laurense is een kunstenaar die zijn gevoel en liefde voor muziek in de schilderkunst heeft gerealiseerd. Daarin leeft hij hartstochtelijk zijn fascinaties uit voor licht en kleur, sfeer en bewustzijn in een substantie die vloeibaar alles kan worden wat hem in gestolde vorm voor ogen staat. Schilderen is vooral een kwestie van deel uit maken van dat stollingsproces en daarin beweeglijk blijven. Daarom zien zijn schilderijen er ook altijd zo ongestold uit, zo vloeibaar, zo levendig.
Een schilderij van Toon Laurense kenmerkt zich door twee componenten: een open gedeelte, een venster dat de blik de verte inleidt, en een gesloten gedeelte dat de blik tegenhoudt. Het open gedeelte is landschappelijk van aard. Het laat een lichtende ruimte zien met een diffuus kleurverloop waarin een soort einder onderscheiden kan worden. Het gesloten gedeelte bestaat uit strak belijnde, monochrome kleurvlakken die het venster als coulissen omsluiten. Laurense wordt gezien als een modern romanticus. De ‘natuur’ wordt drager voor gevoelens, net zoals bij de Romantische landschapschilders uit de eerste helft van de negentiende eeuw dat deden. Zij selecteerden en combineerden hun landschappen zodanig dat die vooral de emoties van de kijker aanspraken. Een hevige storm was een middel om de kijker ontzag voor de natuur in te boezemen, een schipbreuk om hem angst aan te jagen, uitgestrekte verten om melancholie of angst op te roepen.

Het werk van Laurense wordt door de bekende galeries vertegenwoordigd. Hij wordt gepresenteerd op gerenommeerde beurzen zoals de Art Amsterdam. Zijn werk is aangekocht door o.a. Noord Brabants Museum, Museum Jan Cunen, Akzo Nobel en Achmea Interpolis. Er zijn diverse publicaties van zijn werk.

Te leen of te koop

Vergezicht (indigo)
€ 9,75/maand
Zonder titel
€ 46,40/maand
After Monet
€ 80,00/maand
Zonder titel 3
€ 48,00/maand
Zonder titel
€ 126,40/maand
Beyond the horizon
€ 52,00/maand

Momenteel niet beschikbaar werk

Zonder titel
€ 9,75/maand
Zonder titel
€ 12,75/maand
Different ways to enlightment
€ 56,00/maand
Into it
€ 60,00/maand
Zonder titel
€ 12,75/maand
Winter
€ 80,00/maand
Landschap
€ 9,75/maand
Zonder titel
€ 68,00/maand
Ruimte
€ 9,75/maand
Zonder titel
€ 72,00/maand
One earth. One people. One love.
€ 92,00/maand
Kunstuitleen Online created by Trilobiet